Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni.
Składniki:
• biszkopty okrągłe 1 paczka
• serek waniliowy danio 4 sztuki te małe kubeczki
• brzoskwinie świeże 3 sztuki
• winogrona zielone bez pestek 2 garście
• galaretka zielona 2 sztuki – ja dałam agrestową
• galaretka czerwona 1 sztuka – dałam truskawkową
• galaretka żółta 1 sztuka – dałam cytrynową
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie galaretki – każdą osobno rozpuszczamy w 400 ml wody. Studzimy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Jedną zieloną galaretkę i czerwoną (osobno) mieszamy z serkami (dodajemy po dwa serki do każdej galaretki). Na dno tortownicy układamy biszkopty.
Wylewamy połowę masy serkowej zielonej i wkładamy do lodówki aby stężała. Następnie połowę masy czerwonej i ponownie wkładamy do lodówki. Teraz układamy brzoskwinie i zalewamy je zieloną galaretką i wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu warstwy galaretki z brzoskwiniami, wylewamy kolejno serową warstwę czerwoną a następnie zieloną. Za każdym razem wkładając do lodówki do zastygnięcia. Teraz układamy winogrona jeden obok drugiego dość ciasno i zalewamy to galaretką żółtą. Wkładamy do lodówki na parę godzin do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa.