Kwaśność wiśni i słodycz ciasta – idealna para
Składniki:
• margaryna kasia 1 kostka
• mąka tortowa 1,5 szklanki
• jajka 3 sztuki
• kakao 3 łyżki
• cukier puder 1,5 szklanki
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• woda 4 łyżki
• wiśnie wydrylowane 2 garście
• cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa. Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek. Wylewamy około 1/3 ciasta do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy połowę wiśni.Resztę wiśni wrzucamy do ciasta i wylewamy do tortownicy. Pieczemy około godziny w 190’C. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa