Składniki:
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 białka jaj
- 1 ½ szkl. zimnego espresso
- 4 łyżki marsali
- 20 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 4 łyżki gorzkiej czekolady
Składniki: 8 żółtek 4 łyżki cukru pudru 7 łyżek marsali 8 podłużnych biszkoptów Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać razem z winem oraz cukrem po czym przelać do naczynia żaroodpornego, które postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Ubijać masę trzepaczką, aż stanie się puszysta i zacznie gęstnieć. Trwa to mniej więcej 6-7 minut. Przelać zabaglione do…
Składniki: 2 duże wafle 300 g suszonych moreli 200 g cukru 3 kwaśne jabłka sok z 2 cytryn skórka starta z ½ cytryny ¼ łyżeczki dowolnego aromatu 100 g mielonych migdałów 100 g biszkopcików Sposób wykonania: Morele sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać. Następnie cukier skropić wodą i gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop,…
Składniki: 250 g okrągłych biszkopcików 1 l kompotu wiśniowego gotowy krem do tortów 2 łyżki masła 1 szkl. mleka 2 galaretki wiśniowe sok z cytryny Sposób wykonania: 3 szklanki kompotu zagotować po czym rozpuścić w nim obie galaretki, wówczas wstawić je do lodówki. W między czasie przyrządzić kremem według opisu na opakowaniu, doprawić go do…