Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Torcik z suszonych moreli

Składniki:

  • 2 duże wafle
  • 300 g suszonych moreli
  • 200 g cukru
  • 3 kwaśne jabłka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki dowolnego aromatu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g biszkopcików

    Sposób wykonania:
    Morele sparzyć wrzątkiem po czym drobno posiekać.
    Następnie cukier skropić wodą i gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop, do którego włożyć morele.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać jabłka starte na tarce i nadal smażyć na gładkiej masy po czym dodać jeszcze powidła oraz skórkę i sok z cytryny.
    Na koniec wrzucić jeszcze migdały, drobno pokruszone biszkopty i doprawić aromatem.
    Powstałą masą przełożyć wafle układając jeden na drugim.
    Wstawić do lodówki na około 10 godzin.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *