Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biszkopt

Biszkopt z bezami

Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki wrocławskiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku suchego Krem: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 3 łyzki maki 1 łyzka kartoflanki cukier waniliowy Sposób wykonania: 1 szklanka mleka i cukier zagotowac a następnie rozpuścić mąke i kartoflanke i wlac do garnka abyzrobił się…

Biszkopt z masą makową

Składniki: biszkopt: • 3 jajka • 4 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa: • 250 g masła lub margaryny • 2 żółtka • 3 łyżki cukru pudru • 2 łyżki maku lukier: • 1/2 szklanki cukru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki gorącej…

Ciasta biszkoptowe – krok po kroku

Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, cukier i mąka pszenna lub ziemniaczana, a czynnikiem spulchniąjacym ciasta jest duża ilość powietrza wprowadzanego podczas ubiijania piany lub całych jaj, czy też ucierania żółtek. Jaja do ciasta biszkoptowego muszą być świeże, gdyż tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę, a cukier powinien być drobny, dający sie łatwo rozpuścić podczas ubijania jaj.

Biszkopt pijak

Biszkopt: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mąki • 1 łyżka płaska proszku do pieczenia • 1 łyżka stołowa octu Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, ubić i dodać cukier. Rozbić na talerzu żółtka proszek i ocet, dodać do ubitych białek, na koniec maki i wymieszać lekko. Krem: • 20 dkg cukru…

Biszkopcik puszysty

Składniki: • 4 jajka • 1/2 szkl. cukru • 4 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka oliwy • tłuszcz do formy Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, dodać na koniec pozostały cukier. Do ubitych białek delikatnie dodać masę jajeczną, mąkę i oliwę. Można też…