Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Masa: puszka ananasów galaretka ananasowa budyń śmietankowy kostka masła szklanka wody Sposób przyrządzenia: Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 20cm, wysmarować dno tłuszczem i obsypać bułką tartą.…
Tag: biszkopt
Biszkopty
Fantazyjny biszkopt z owocami
by sylwia kołodziej • • 0 Comments
Składniki:
- 3jajka
- 4 łyżki zimnej wody mineralnej
- 17dkg cukru
- 12 dkg mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dkg wiśni świeżych lub mrożonych(bądź innych owoców)
- •250 ml nektaru z wiśni(kompotu, soku)
- 1 torebka kisielu wiśniowego (lub innego w zależności od użytych owoców)
- 50 dkg jogurtu naturalnego
- opakowanie kremu tortowego waniliowego lub śmietankowego w proszku
- cukier puder
- 10dkg wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek i wody mineralnej ubić sztywną pianę. Dosypać 12 dkg cukru. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypywać powoli do jajek. Delikatnie wymieszać. Wlać masę do blaszki wyłożonej pergaminem. Piec ok 10-12 minut(dopóki będzie widać że ciasto odchodzi od brzegów formy) w temperaturze 175 C. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 3 łyżkami cukru. Mieszając podgrzewać je na małym ogniu, zagotować. Dodać proszek kisielowy wymieszany z niewielką ilością nektaru wiśniowego. Gotować minutę. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Na jednym ułożyć warstwę wiśniowej masy-przestudzonej. Przykryć drugim plackiem. Przygotować krem. Jogurt ubić na sztywno z proszkiem kremu tortowego. Dodać, kawałeczki czekolady i wymieszać. Powstałym kremem posmarować wierzch ciasta. Schładzać w lodówce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia
Ciasta
Brzdąc na kremówce
by Ania • • 0 Comments
Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietany kremówki ½ szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy ½ łyżki kakao 2 łyżeczki żelatyny Sposób przyrządzenia: Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając…
Biszkopty
Biszkopt Romualdy
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 6 (8) jaj 6 (8) łyżek cukru 6 (8) łyżek mąki sól proszek do pieczenia Sposób przyrządzenia: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać, dodać szczyptę soli. Ubijać białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka- delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mąkę (+ szczypta proszku do pieczenia), delikatnie wymieszać. Piec w temp. 100 stopni, z termoobiegiem,…
Biszkopty
Biszkopt z kremem orzechowym
by gosia40 • • 1 Comment
Składniki: 20 dkg orzechów 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka 1 kostka kasi 1 czekolada biała 1 galaretka cytrynowa 1 duży słoik musu jabłkowego Sposób wykonania: 20 dkgorzechów zemleć.zalać gorącym mlekiem mieszając .Następnie dodać 2 żółtka, 1 kostke margaryny, 1 szklanke cukru pudru. Upieczony biszkopt przekroić i posmarować kremem.Na wierzch polać polewą z białej…