Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka śmietany kremówki
- ½ szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- ½ łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
Krem:
Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając porcjami dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita przelać do tortownicy, upiec. Wszystkie składniki kremu mieszając doprowadzić do wrzenia, schłodzić, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Schłodzony krem miksować lub ubijać powoli dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić. Biszkopt przekroić na połowę lub 3 części, przełożyć kremem. Schłodzić.
Uwaga: kakao mozna zastąpić owocami dodawanymi na końcu.