Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól Sposób wykonania; Wątróbki natrzeć ziołami prowansalskimi i zalać białym winem, odstawić na kilka godzin. W między czasie cebulę pokroić na piórka i podsmażyć ją…
Tag: białe wino
Porady i Ciekawostki
Cielęcina duszona w białym winie
by Alicja Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Oczyszczone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnek przeciśniętym przez praskę. Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Wówczas zalać go szklanką gorącej wody i dusić pod…
Porady i Ciekawostki
Kotlety cielęce w śliwkowej marynacie
by Edyta Gąska • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania: Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe. Dodać białe wino, cynamon, imbir, goździki oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Następnie sznycle lekko rozbić dłonią i nasmarować marynatą. Odstawić…
Porady i Ciekawostki
Sorbet cytrynowy z szampanem
by Dominik Świerczek • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Sos z białego wina z cytrynową skórką
by Kornelia Waszak • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka 1/3 szkl cukru 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka skórki z cytryny Sposób wykonania: Do żółtek dodać cukier i w kąpieli wodnej cały czas ubijać. Stopniowo wlewając wino aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku skórką z cytryny. Sos przygotować bezpośrednio przed podaniem.