Składniki:
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 kieliszek szampana
- 3 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- żelatyna
- 3 łyżki śmietanki
- 1 białko
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać wino, dodać cukier i zagotować.
W między czasie żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu po czym przelać do wina.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać śmietankę oraz sok z cytryny.
Wymieszać i przelać do pojemnika, który włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Po tym czasie do zamrożonej masy dodać białka ubite na sztywno z dodatkiem cukru i soli.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę.