Składniki:
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 3 żółtka
- ½ szklanki wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- sól
Składniki: 4 filety z fladry ½ szklanki wytrawnego białego wina szklanka ziarna sezamowego szklanka tartej bułki 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 cytryna oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, osolić. Na patelni lekko podrumienić ziarno sezamowe i tartą bułkę. Obtoczyć filety. Wysmarować żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać obranym,…
Składniki: 4 kotlety z piersi kurczaka ½ szklanki wytrawnego białego wina ½ kostki masła 3 obrane kwaśne jabłka sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Kotlety umyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć pieprzem, solą i obsmażyć na maśle około 15 minut z każdej strony. Zalać winem i po kilku minutach zdjąć z ognia. Obrane jabłka…
Składniki: 2 kg filetów pangi 1 szklanka białego winnego octu ½ szklanki rodzynek 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 8 cebulek szalotek ½ szklanki brązowego cukru 3 dojrzałe owoce granatu szklanka świeżych ziół /oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek/ sól, pieprz, cukier do smaku ½ litra wody 2 limonki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Filety rybne umyć,…
Składniki: ananas ½ szkl. białego wina ciemne winogrona do dekoracji 3 łyżki płynnego miodu łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Kawałek ananasa pokroić w kostkę resztę zmiksować na gładki mus z dodatkiem wina. Przełożyć go do pucharków i posypać kawałkami ananasa. Następnie polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Na koniec przykryć i wstawić do…