Składniki:
- 4 duże brzoskwinie
- 1 szkl. białego deserowego wina
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- 2 goździki
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- masło do formy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
Składniki: • 30 dkg pieczarek • ½ litra bulionu warzywnego • 3 łodygi selera naciowego • 1 łyżka masła • 50 ml białego wina • 4 łyżki śmietany kremówki • 4 łyżki jasnego sosu pieczeniowego • sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Seler umyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło,…
Składniki: 190 g masa 1 sparzona wrzątkiem cytryna 4 żółtka sól pieprz 1 łyżka białego wina Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać razem z solą i pieprzem po czym dodać wino oraz sok i skórkę z cytryny. Ustawić miskę w garnku z gorąca ale nie gotująca się wodą i całość ubijać aż sos stanie się jednolity i…
Składniki: ¾ szkl. truskawek ¾ szkl. poziomek 2 szkl. białego deserowego wina 3 łyżki płynnego miodu sok z cytryny łyżka cukru 3 łyżki żelatyny bita śmietana Sposób wykonania: 1 ½ szkl. wody z dodatkiem miodu, cukru i soku z cytryny doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w ½ szkl.…