Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Orzechowe burgery**

Składniki: 1 filiżanka płatków owsianych 2 fil. orzechów włoskich lub laskowych 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajo gałka muszkatołowa pieprz olej z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzechy zmielić, cebulę drobno pokroić, wycisnąć lub pokroić czosnek i wymieszać razem z płatkami owsianymi i jajkiem. Jeśli wyjdzie za suche, dodać wody. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.…

Zapiekane shii-take**

Składniki: 8 grzybów shii-take 3 kieliszki słodkiego wina 3 małe cebule 1 oberżyna 1 banan garść startych orzechów 10 ziemniaków sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, posypać solą, pieprzem i przez 5 minut gotować w winie. Wyjąć z wina, osuszyć, pokroić (nie za drobno). Oberżynę, cebulę i banana pokroić w kostkę i usmażyć na oleju.…

Fasolka po portugalsku

Skład: 700 g szerokich strąków zielonej fasoli, 2 cebule, 4 duże pomidory 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 2 szczypty białego pieprzu, 1 łyżka maki, niewielka ilość octu winnego, 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Fasolę pokroić w paski, cebulę w talarki, obrane ze skórki pomidory na kawałki; wszystko podsmażyć na oliwie, zalać przegotowaną…

Placki ziemniaczane (plyndze)

Składniki: 75 dag ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajo 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz olej lub smalec do smażenia Sposób przyrządzenia: Umyte ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i utrzeć na tarce o małych otworach. Połączyć z roztartym czosnkiem, jajem i przesianą mąką ziemniaczaną. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką małe…

Fasolka z czarnymi oliwkami

Składniki: 800 g fasoli szparagowej 4 cebulki kilka czarnych oliwek bez pestek 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 łyżki posiekanej natki Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, osaczyć, odciąć końce, usunąć włókna. Większe strączki przeciąć na pół. Cebulki obrać, posiekać lub pokroić na ćwiartki. Tymianek opłukać. Oliwki pokroić na…