Składniki:
- 8 grzybów shii-take
- 3 kieliszki słodkiego wina
- 3 małe cebule
- 1 oberżyna
- 1 banan
- garść startych orzechów
- 10 ziemniaków
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, posypać solą, pieprzem i przez 5 minut gotować w winie. Wyjąć z wina, osuszyć, pokroić (nie za drobno). Oberżynę, cebulę i banana pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dołożyć starte orzechy, pokrojone grzyby i ok.30 min. razem dusić.
W międzyczasie ugotować obrane ziemniaki. Pokroić je w kostkę i ułożyć część na dnie naczynia żaroodpornego. Resztę ziemniaków wrzucić do uduszonej mieszanki i wszystko razem ułożyć na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekać w piekarniku przez 10 minut przy temperaturze 180°C.