Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Selerowe placki zapiekane**

Składniki: 500g selera 50g orzechów laskowych 2 jaja 40g mąki 3 łyżki jogurtu 150g startego sera 4 pomidory 50g masła roślinnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Obranego selera zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posiekane orzechy wymieszać z selerem. Jaja roztrzepać, dodać jogurt, mąkę i połowę startego sera. Wymieszać z…

Szpinakowy tort**

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 250g mąki żytniej mieszanej 4g drożdży suchych 120ml letniej wody 4 łyżki oleju z oliwek Farsz: 185g tofu pokruszonego 4 łyżki oleju z oliwek 1 cebula ½ kg. świeżego szpinaku 30g kaparów 50g mielonych migdałów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka…

Stroganoff z grzybów i tofu **

Składniki: 500g grzybów ( kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać ) 3 łyżki oleju z oliwek 3 młode cebulki ze szczypiorem 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnej sherry sól i pieprz 30 ml śmietany z soi 1 łyżka posiekanego, świeżego majeranku lub tymianku sól i pieprz posiekana natka pietruszki 200g tofu ( lub tempeh…

Avocado faszerowane**

Składniki: 2 avocado 125g feta 1 łyżka musztardy 1 łyżka śmietany 30g orzechów włoskich 30g orzechów pistacjowych pieprz, sól i papryka Sposób przyrządzenia: Avocado zamrozić lekko w zamrażalniku. Fetę wymieszać z musztardą i z posiekanymi orzechami. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Avocado przepołowić, usunąć pestki i wypełnić mieszanką. Udekorować odrobiną mieszanki wyciśniętej ze szprycy i…