Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Selerowe placki zapiekane**

Składniki:

  • 500g selera
  • 50g orzechów laskowych
  • 2 jaja
  • 40g mąki
  • 3 łyżki jogurtu
  • 150g startego sera
  • 4 pomidory
  • 50g masła roślinnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:
Obranego selera zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posiekane orzechy wymieszać z selerem. Jaja roztrzepać, dodać jogurt, mąkę i połowę startego sera. Wymieszać z selerem, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Usmażyć na maśle dwa placki wielkości patelni. Rozprowadzić masę równo, przyciskając łyżką. Smażyć 4 min. jedną stronę na jasnobrązowo. Przewrócić i smażyć drugą stronę 3 min. Usmażone placki umieścić na osobnych, żaroodpornych talerzach. Na każdy wkroić pomidory i posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku na środkowej półce, przez ok.10 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *