Składniki:
- 500g selera
- 50g orzechów laskowych
- 2 jaja
- 40g mąki
- 3 łyżki jogurtu
- 150g startego sera
- 4 pomidory
- 50g masła roślinnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Obranego selera zetrzeć na tarce o dużych otworach. Posiekane orzechy wymieszać z selerem. Jaja roztrzepać, dodać jogurt, mąkę i połowę startego sera. Wymieszać z selerem, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Usmażyć na maśle dwa placki wielkości patelni. Rozprowadzić masę równo, przyciskając łyżką. Smażyć 4 min. jedną stronę na jasnobrązowo. Przewrócić i smażyć drugą stronę 3 min. Usmażone placki umieścić na osobnych, żaroodpornych talerzach. Na każdy wkroić pomidory i posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku na środkowej półce, przez ok.10 minut. Podawać posypane natką pietruszki.