Składniki:
-
- 1 duży patison
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 filiżanki kuskusu
- 2 łyżki oleju z oliwek
- bazylia, oregano
- garść rodzynek
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zaparzyć pomidory, usunąć skórkę i pokroić. Cukinię obrać ze skórki, pokroić.
Patisona umyć, odkroić górną część, usunąć miąższ i pestki. Gotować patisona przez 10-15 minut. Pozostawić w ciepłej wodzie, aż farsz będzie gotowy.
Pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek usmażyć na oleju, dodać cukinię i smażyć 2 min. na małym ogniu. Dodać przyprawy ( z rodzynkami ), dolać trochę wody i wrzucić kuskus. Przez 5 minut dusić na małym ogniu.
Wypełnić usmażoną mieszanką ciepły patison, przykryć odciętą górną częścią i podawać natychmiast.
2 comments for “Patison faszerowany”