Składniki:
- 500g grzybów ( kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać )
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 3 młode cebulki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- sól i pieprz
- 30 ml śmietany z soi
- 1 łyżka posiekanego, świeżego majeranku lub tymianku
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 200g tofu ( lub tempeh )
Sposób przyrządzenia:
Pokroić tofu w kostkę,1 cebulkę w krążki, wymieszać z ziołami. Usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Oczyszczone grzyby usmażyć na oleju, dodać resztę pokrojonej cebulki, pokrojony lub wyciśnięty czosnek, sherry i na małym ogniu dusić przez kilka minut, Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, tymianek lub majeranek, usmażone tofu, doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło.