Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Stroganoff z grzybów i tofu

Składniki:


  • 500g grzybów ( kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać )
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • sól i pieprz
  • 30 ml śmietany z soi
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego majeranku lub tymianku
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 200g tofu ( lub tempeh )

Sposób przyrządzenia:
Pokroić tofu w kostkę,1 cebulkę w krążki, wymieszać z ziołami. Usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Oczyszczone grzyby usmażyć na oleju, dodać resztę pokrojonej cebulki, pokrojony lub wyciśnięty czosnek, sherry i na małym ogniu dusić przez kilka minut, Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, tymianek lub majeranek, usmażone tofu, doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *