Składniki: • 1 kg szpinaku • 1/2 puszki kukurydzy • 15 dag pieczarek • 3 łyżki masła • łyżeczka mąki • łyżeczka kolendry mielonej • łyżeczka papryki mielonej • łyżeczka pieprzu • opakowanie serka wiejskiego • 4 łyżki słodkiej śmietany • sól Sposób przyrządzenia: Szpinak i pieczarki dokładnie umyć. Ze szpinaku wybrać tylko liście, posiekać.…
Tag: bezmięsne
Wegetariańskie
Smażone pomidory z cytrynowym sosem z orzechami
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 6 dojrzałych średnich pomidorów • 6 jajek • 1,5 łyżki soku z cytryny • 24 grzanki z bułki posmarowane czosnkiem lub 60 dag spaghetti • sól, pieprz sos • 3 łyżki drobno siekanej pietruszki • 1 łyżka drobno siekanej świeżej mięty • 2 tarte ząbki czosnku • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich •…
Wegetariańskie
Papryka po prowansalsku
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 2 duże strąki żółtej papryki • 2 duże strąki pomarańczowej papryki • 3 ząbki czosnku • cebula • 2 łyżki octu z białego wina • sól • biały pieprz • 4 łyżki oliwy • kilka gałązek majeranku Sposób przyrządzenia: Papryki przekroić na połówki, oczyścić, usunąć pestki. Ułożyć na blasze stroną przecięcia do dołu.…
Porady i Ciekawostki
Bób
by marek • • 18 komentarzy
Powoli mija sezon truskawkowy, nadchodzi sezon „bobobrania” czyli bobu popularnego nie tylko w Polsce warzywa. Oto garść informacji wyszperanych w internecie. Bób – (nasiona jednorocznej rośliny z rodziny motylkowatych) uprawiany był już 2822 lat p.n.e. w Chinach. Roślinę tę znano również w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie i innych krajach. Bób spożywał prorok Ezechiel i król…