Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Szpinak z kukurydzą i pieczarkami

Składniki: • 1 kg szpinaku • 1/2 puszki kukurydzy • 15 dag pieczarek • 3 łyżki masła • łyżeczka mąki • łyżeczka kolendry mielonej • łyżeczka papryki mielonej • łyżeczka pieprzu • opakowanie serka wiejskiego • 4 łyżki słodkiej śmietany • sól Sposób przyrządzenia: Szpinak i pieczarki dokładnie umyć. Ze szpinaku wybrać tylko liście, posiekać.…

Papryka po prowansalsku

Składniki: • 2 duże strąki żółtej papryki • 2 duże strąki pomarańczowej papryki • 3 ząbki czosnku • cebula • 2 łyżki octu z białego wina • sól • biały pieprz • 4 łyżki oliwy • kilka gałązek majeranku Sposób przyrządzenia: Papryki przekroić na połówki, oczyścić, usunąć pestki. Ułożyć na blasze stroną przecięcia do dołu.…

Bób

Powoli mija sezon truskawkowy, nadchodzi sezon „bobobrania” czyli bobu popularnego nie tylko w Polsce warzywa. Oto garść informacji wyszperanych w internecie. Bób – (nasiona jednorocznej rośliny z rodziny motylkowatych) uprawiany był już 2822 lat p.n.e. w Chinach. Roślinę tę znano również w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie i innych krajach. Bób spożywał prorok Ezechiel i król…