Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Gołąbki z ziemniakami

Składniki: 150 dag kapusty białej, 100 dag ziemniaków, 1 jajko, 8 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę sparzyć wrzątkiem. W ostudzone liście nakładać farsz przygotowany w sposób następujący: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Przesmażyć na tłuszczu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, sól, pieprz…

Fasolka smażona z pomidorami

Składniki: 700 g fasoli szparagowej sól, pieprz 3-4 gałązki cząbru 500 g dojrzałych pomidorów 1/2 pęczka natki 3 ząbki czosnku 2 łyżki margaryny Sposób przyrządzenia: Fasolę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do 1 l wrzątku, dodać sól i cząber, gotować 15 min. Osaczyć, ostudzić, wyjąć listki. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, osaczyć z soku i…

Faszerowane pomidory

Składniki: 4 duże pomidory szczypta cukru 4 łyżki oleju z oliwek 150g ryżu 2 duże cebule 40g rodzynek 1,5 łyżki cynamonu 1 łyżeczka majeranku ( suchego ) 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 180°C. Odkroić z pomidorów górną część ( kapelusze ), ostrożnie wydrążyć, nie uszkadzając skórki, posolić. Smażyć pokrojoną…

Sałatka z cykorią

Składniki: 250g cykorii 4 mandarynki 50g migdałow 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z oliwek Sposób przyrządzenia: Cykorię pokroić drobno, dodać obrane, pokrojone mandarynki i posiekane migdały. Wymieszać ocet, sok z cytryny i olej. Sosem zalać sałatkę i wymieszać.