Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Bób w sosie pomidorowym po turecku.

Składniki: 2kg bobu obranego 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ filiżanki oliwi z oliwek 1(400g) puszka obranych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 filiżanka jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek na kilka sekund. Dodać bób i pomidory i gotować aż bób jest całkowicie miękki. Pod koniec gotowania…

Bób po chłopsku

Składniki: – 0,5 kg bobu – 1 cebula – 1 kiszony ogórek – 1 pęczek koperku – 2 ząbki czosnku – 0,5 szklanki kwaśnej śmietany – 1 łyżka masła – sól, pieprz Sposób przygotowania: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem około 15 minut., aż będzie miękki. Mrożony bób gotuje się około 5 minut krócej.…

Kartofle nadziewane grzybami

Świeże lub suszone grzyby ugotować, usiekać drobno, zasmażyć w maśle z tartą cebulą, wsypać trochę pieprzu, soli, tartej bułki. Jedno całe jajo i wymieszać w jedną masę. Ostrugać surowe kartofle, wydrążyć je, napełnić tą masą, przykryć zerzniętymi wierzchami, ułożyć jeden przy drugim, zalać rozpuszczonym masłem, stosownie do ilości kartofli, kilku łyżkami bulionu, trochę smaku grzybowego…

Warzywa z jogurtem

Składniki: • 2 bakłażany • 1/2 czerwonej papryki • 1/2 zielonej papryki • 1/2 żółtej papryki • 4 pomidory • 1 cebula • 10 dag groszku świeżego lub mrożonego • 1 szklanka jogurtu naturalnego • 3 łyżki oleju • 2 łyżki szczypiorku • 2 jajka ugotowane na twardo • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany umyć,…