Ugotować i przetasować puree z grochu jak poprzednie nie rozrzedzając go smakiem. Zasmażyć łyżkę masła z drobno uszatkowaną cebulą, wymieszać razem z puree, dodawszy trochę usiekanej zielonej pietruszki i kopru; na l litr puree osiem łyżek tartej przesianej bułki i dwa całe jaja i wyrabiać na stolnicy okrągłe podłużne wałeczki, maczać w rozbitym jajku, otaczać…
Tag: bezmięsne
Warzywa
Kardy
by marek • • 0 Comments
Kardy są rodzajem selera, którego białe łodygi stanowią bardzo delikatną jarzynę zimową. Zielone czubki i liście należy odjąć, pozostawiając same łodygi, które przekrajać na kilka kawałków na 8 cm. długości i gotować w słonej wodzie z dodaniem łyżki octu owocowego, lub soku z pól cytryny, dopóki włókna nie zdejmą się łatwo. Wtedy je odlać, przelać…
Wegetariańskie
Roladki z ziemniakami
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 2 kg ziemniaków • sól, pieprz ziołowy • majeranek • 35 dag mąki, • 1 jajo • 3/4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. 1 kg ziemniaków ugotować, wrzucając do wrzącej wody i następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa. Drugi kilogram ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć sok.…
Wegetariańskie
Curry z ciecierzycą
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 10 dag sklarowanego masła • 2 łyżeczki nasion kuminu • 1 łyżeczka nasion gorczycy • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka mielonej kurkumy • 1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne • 3 cebule pokrojone w cienkie plastry • 3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g…
Wegetariańskie
Młode ziemniaczki smażone z bobem
by Mika • • 2 komentarze
Składniki: 1kg bobu 900g młodych ziemniaków 80g masła garść mięty sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Umyć dokładnie ziemniaki i pokroić w połówki następnie wrzucić do gotującej wody, dodać połowę mięty gotować aż zmiękną, przez około 15 min. Odcedzić. 2. Ugotować bób i obrać ze skórki. 3. Połowę masła rozpuścić na patelni, na…