Składniki:
– 0,5 kg bobu
– 1 cebula
– 1 kiszony ogórek
– 1 pęczek koperku
– 2 ząbki czosnku
– 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem około 15 minut., aż będzie miękki. Mrożony bób gotuje się około 5 minut krócej. Pod koniec gotowania dosypać soli. Następnie odcedzić, osączyć i obrać z łupinek.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Kiszony ogórek pokroić w drobną kostkę. Bób wymieszać z cebulą i ogórkiem, polać śmietaną. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem solą oraz pieprzem. Szczypiorek opłukać, osączyć, drobno posiekać. Przed podaniem obficie posypać bób koperkiem.