Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bezmięsne

Bakłażany z młodymi ziemniaczkami w sosie czosnkowym

Składniki: 2 jędrne bakłażany oliwa z oliwek sól 4 młode ziemniaki 4 ząbki czosnku pieprz 2 cytryny Sposób przyrządzenia: Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1cm. i gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Osączyć, skropić oliwą z oliwek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się zrumienia. Ziemniaki umyć,…

Kotlety cukiniowe z miętą

Składniki: 2 młode cukinie 1/2 szklanki tartej bułki 2 jajka po łyżeczce natki i świeżej mięty sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na sitku na 1/2 godziny. Odcisnąć sok i włożyć do salaterki. Wymieszać z tartą bułką, jajkami i przyprawami.…

Bigosik z dyni po grecku

Składniki: pół małej dyni 2 cebule 5 pomidorów średni seler por łyżka mąki pieprz, ziele angielskie, sól 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Obraną dynie pokroić w drobne kwadraciki, oprószyć mąką i obsmażyć na połowie oleju. Obraną marchewkę i selera zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce. Cebulę i pora obrać, opłukać i pokroić w koła. Warzywa poddusić…

Młode ziemniaczki z cytryną i oliwkami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku 5 dkg oliwek bez pestek 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, przekroić na połowę, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojony czosnek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, nałożyć doń ziemniaki i wiórka…

Kotleciki z młodej kapusty i sera

Składniki: 40 dkg kapusty 2 łyżki śmietany 10 dkg tartego żółtego sera 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia: Sposób przyrządzenia : Kapustę posiekać cienko w krótkie odcinki. W rondlu zalać kapustę wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, schłodzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować z masy nieduże kotleciki, smażyć na…