Składniki: 24 suszone śliwki 24 cienkie plastry bekonu lub boczku 25 cienkie plastry żółtego sera 1 łyżeczka koniaku 12 orzechów włoskich szczypta mielonego imbiru Sposób wykonania: Śliwki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny. Odcedzić i obsączyć, polać koniakiem i wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Orzechy włoskie obrać i do każdej śliwki…
Tag: bekon
Pizza
Pizza z bekonem, oliwkami i filetami anchois
by Regina • • 0 Comments
Sos
Składniki:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sproszkowany czosnek
- sól, mąka ziemniaczana
- Sposób wykonania:
- Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
- Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.
Ciasto:
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Przekąski
Pyszne kanapki myśliwskie
by Regina • • 0 Comments
Składniki: Pasta serowa: 50 dkg tartego sera cheddar ½ szklanki majonezu ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę pieczonej papryki sos Tabasco do smaku Pozostałe składniki kanapek: chleb tostowy grube plastry pieczonej dziczyzny lub boczku, bekonu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty serowej wymieszać dokładnie, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Połowę kromek chleba posmarować pastą…
Piersi z kurczaka
Zrazy zawijane z piersi kurczaka
by Daga • • 0 Comments
Składniki:
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 4 drobno posiekane cebulki szalotki
- 8 plastrów bekonu lub boczku
- 6 łyżeczek tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz