Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bekon

Wątróbka drobiowa w bekonowej skórce

Składniki: ½ kg wątróbek drobiowych ½ kg wędzonego boczku lub bekonu w plastrach 1 łyżka pieprzu kajeńskiego ½ szklanki mąki Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć. Każdą zawinąć w plaster lekko obrumienionego bekonu, spiąć wykałaczką. W miseczce wymieszać mąkę, pieprz kajeński i sól do smaku. W tak przygotowanej panierce dokładnie otoczyć każdą porcję wątróbki. Piekarnik…

Zupa na bekonie

Składniki: 8 plastrów bekonu lun boczku 5 łyżek piure z pomidorów lub 2 pokrojone pomidory 1 l bulionu drobiowego 1 puszka białej fasoli 1 ½ łyżeczki mieszanki ziół włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 szklanka podartych w palcach liści sałaty 1 łyżka posiekanej bazylii Sposób przyrządzenia: Bekon grubo pokroić, obsmażyć na gorącej patelni. W garnku…

Krewetki skampi z bazylią

Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…

Babka na bekonie

Składniki: 10 długich plastrów chudego boczku 30 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do mięsa mielonego skroić w drabiną kostkę średnią cebule dodać sól, pieprz i przyprawę Wszystko zawinąć boczkiem, a następnie włożyć w aluminium lub rękaw foliowy do pieczenia. Piec w niskiej temperaturze ok 150 stopni C…