Składniki:
-
- 3 żółtka jaj
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki zimnego masła
- 4 plastry bekonu lub boczku
- sól, pieprz, ostra papryka
- 2 bułeczki
- 4 świeże jajka
- zielony koper
Sposób przyrządzenia:
Jajka przygotować wg przepisu na . Przygotować sos, w rondlu wymieszać żółtka, wodę i sok z cytryny. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Dodawać powoli masło i przyprawy, podgrzewać nadal aż sos zgęstnieje i w wyniku mieszania stanie się jednorodny. W międzyczasie na patelni przyrumienić bekon, a z pokrojonych bułeczek przygotować 8 tostów. Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na połowę. Na każdym toście ułożyć połowę plastra bekonu, jajka, posypać koperkiem i polać przygotowanym sosem. Natychmiast podawać. Jako dodatek znakomicie sprawdzają się szparagi z wody.
2 comments for “Jajka po benedyktyńsku”