Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Mazurek z rodzynkami i grubym cukrem

Składniki: ¾ szkl cukru pudru ¾ szkl  mąki krupczatki ¾ szkl. sklarowanego masła 2 jajka ¾ szkl. płatków migdałowych łyżeczka mielonego cynamonu ¾ szkl. rodzynek ¾ szkl. grubego cukru jajko tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło roztopić po czym doda o niego cukier puder i ucierać do białości, wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym…

Suszony mazurek

Składniki: 2 prostokątne andruty 2 szkl. płatków migdałowych 2 szkl. pokrojonych daktyli 2 szkl. cukru pudru 1 szkl. surowych białek 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać pokruszoną czekoladę, sok…

Świąteczne ciasto z bakaliami

Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek ugotowanych na twardo kostka masła 1 szkl. cukru pudru łyżeczka skórki z cytryny szczypta soli tłuszcz do formy cukier puder do posypania Masa: 1 szkl. rodzynek 1 szkl. posiekanych migdałów 1 szkl. posiekanych daktyli 1 szkl.  posiekanych fig 1 szkl. śmietanki Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką…

Wielkanocne ciasto pomarańczowe

Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura z pomarańczy ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…