Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru
- łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Masa:
- 1 szkl. rodzynek
- 1 szkl. posiekanych migdałów
- 1 szkl. posiekanych daktyli
- 1 szkl. posiekanych fig
- 1 szkl. śmietanki
Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka przetarte przez sito oraz cukier puder, sól i skórkę cytrynową.
Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
W między czasie śmietankę lekko ubić po czym dodać do niej rodzynki, migdały, figi oraz daktyle.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.