Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- ¾ szkl. cukru pudru
- 1 ½ szkl maki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 dag drożdży
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Do gorącego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz kakao.
Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.
W między czasie jajka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo zimne kakao, pokruszone drożdże, mąkę, tartą bułkę oraz płynne masło.
Całość dokładnie wymieszać po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętości.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.