Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek świąteczny z balikami

Składniki:

  • 12 dag cukru
  • ½ kostki masła
  • 6 dag migdałów
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 jajko
  • 3 dag posiekanych migdałów
  • 3 dag rodzynek
  • 3 dag daktyli
  • 3 dag grubego cukru
  • tłuszcz do formy


 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć na puch po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, zmielone migdały, cukier oraz mąkę.
    Gdy składniki się połączą przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
    Posypać balikami oraz cukrem iw stawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 40 minut.Udekorować według upodobań.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *