Składniki:
- ¾ szkl cukru pudru
- ¾ szkl mąki krupczatki
- ¾ szkl. sklarowanego masła
- 2 jajka
- ¾ szkl. płatków migdałowych
- łyżeczka mielonego cynamonu
- ¾ szkl. rodzynek
- ¾ szkl. grubego cukru
- jajko
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Masło roztopić po czym doda o niego cukier puder i ucierać do białości, wówczas nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, mąkę oraz cynamon.
Całość dokładnie wyrobić i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozciągnąć aby powstał cienki płat, który przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować go jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Posypać go rodzynkami i grubym cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem można polać białym lukrem.