Składniki:
- 1 ½ szkl. mąki krupczatki
- marmolada w ilości potrzebnej do posmarowania blatu ciasta
- 2 łyżki cukru pudru
- 4/5 kostki masła
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- kostka masła
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka w proszku
- 3 żółtka
Sposób wykonania:
Masło zmiksować razem z mąką po czym dodać cukier i przetarte żółtka.
Całość dokładnie wyrobić po czym owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zarumienić, wówczas wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia po czym posmarować go marmoladą.
W między czasie masło razem z cukrem podgrzać na małym ogniu.
Gdy cukier się rozpuści dodać mleko w proszku i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.
Wówczas zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać stopniowo żółtka.
Od razu po przygotowaniu rozsmarować na mazurku.