Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek orzechowy z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. zmielonych orzechów
  • ½ szkl cukru pudru
  • płatki migdałowe

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę oraz miękkie masło.
    Następnie dodać zmielone orzechy.
    Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową.
    Natomiast białka ubić na sztywną pianę dodatkiem cukru rozsmarować ją na cieście.
    Posypać ją  płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 50 minut.
    Najlepiej smakuje na tydzień przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *