Składniki:
- 0,5 l suchego niebieskiego maku
- kostka masła
- 1 ½ szkl cukru pudru
- 1 szkl. mąki krupczatki
- łyżeczka rozdrobnionych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
- jajko
- 1 ½ szkl. płatków migdałowych
- ½ szkl. cukru kryształu
- 2 białka
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Do maku dodać miękkie masło, jajko, mąkę, cukier puder, żółtka oraz przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić po czym uformować kulę, owinąć folią aluminiową iw stawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować go roztrzepanymi białkami, posypać płatkami migdałowymi a na koniec grubym cukrem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.