Składniki: 30 dag dyni 2 winne jabłka sok z cytryny łyżeczka cukru pudru ½ szkl rodzynek ½ szkl migdałów ½ szkl naturalnego soku z czerwonych porzeczek Sposób wykonania: Obrana dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach po czym oprószyć ją połową cukru pudru. Następnie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tarce. Skropić…
Tag: bakalie
Porady i Ciekawostki
Bakaliowa nalewka
by Edward Rozwadowski • • 0 Comments
Składniki: 2 dag daktyli 2 dag chleba świętojańskiego 2 dag fig 2 dag rodzynków 1 l wódki ½ l spirytusu 1 szkl cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Daktyle, figi , chleb świętojański i rodzynki przełożyć do słoja. Zalać je spirytusem i wódką, odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie dodać syrop przygotowany z wody…
Porady i Ciekawostki
Bakalie w rumie Wandy
by Wanda Hałas • • 0 Comments
Składniki: garść suszonych fig garść rodzynków garść suszonych moreli garść suszonych śliwek 1 cytryna ½ l rumu ½ szkl cukru 2 torebki herbaty Earl Grey Sposób wykonania: Opłukane bakalie przełożyć do miski i zalać zaparzona herbatą, tak aby całe były nią przykryte. Dodać jeszcze sok oraz pokrojoną skórkę z cytryny. Tak przygotowane bakalie odstawić na…
Listy
Sos szary z bakaliami Darka
by Dariusz Skowroński • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kilka suszonych śliwek 5 dag migdałów 5 dag rodzynków 4 goździki 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 cytryny 3 dag piernika 1 kieliszek czerwonego wina 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić całość bulionem.…
Listy
Bakalie w rumie
by Alicja Małysz • • 0 Comments
Składniki: garść suszonych fig garść rodzynków garść suszonych moreli garść suszonych śliwek 1 cytryna ½ l rumu ½ szkl cukru 2 torebki herbaty Sposób wykonania: Bakalie zalać zaparzoną herbatą, tak aby całe były przykryte. Dodać jeszcze sok z cytryny i odstawić na całą noc. Następnego dnia całość przecedzić i przełożyć bakalie do słoików. Cukier zalać2…