Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Śledzie w marynacie z wina

Składniki: 6 filetów śledziowych 3 cebule 1 szkl rodzynek 1 szkl białego wytrawnego wina 2 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Sposób wykonania: Goździki, liść laurowy, pieprz i ziele zalać 2/3 szkl wody i dorpowadzić do wrzenia. Wówczas wywar przecedzić a gdy ostygnie wymeszać go z winem. Dodać jeszcze rodzynki.…

Zapiekanka z twarogu i rodzynek

Składniki: 4 czerstwe bułeczki 50 g rodzynków 200 g twarożku 2 jajka 300 ml śmietanki 3 łyżki cukru 1 łyzka masła Sposób wykonania; Bułki pokroić na kromki, twarożek rozdrobnić widelcem a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Następnie w naczyniu żaroodpronym układać warstawmai bułki, twarożek i rodzynki. Natomiast jajka roztrzepać z maślanką oraz cukrem i polać wierzch zapiekanki.…

Sałatka ryżowa z groszkiem

Składniki: puszka zielonego groszku 2 szklanki ryżu 150 g rodzynek 150 g migdałów 300 g pieczonego kurczaka 2 pomarańcze 2 łyżki siekanego koperku łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju sól  cukier Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu, groszek odcedzić z zalewy, kurczaka pokroić w kostkę a obrane pomarańcze podzielić na cząstki. Dodać…

Słodka bakaliowa zupa z ryżem Iwony

Składniki: 1,25 l mleka 3 jajka laska wanilii 15 dkg cukru w tym część cukru pudru 15 dkg ugotowanego ryżu garść rodzynek garść migdałów Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować z wanilią, żółtka oddzielić od białek ,żółtka utrzeć z grubym cukrem, białka ubić do białości, dosypać cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Łyżka kłaść na wrzące…