Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Legumina śmietanowa z migdałami

Składniki: 6 jajek 1 szkl. śmietanki 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru ½ szkl. migdałów masło sok owocowy Sposób wykonania: Migdały uprażyć na suchej patelni po czym drobno je posiekać. Następnie jajka z dodatkiem cukru dokładnie utrzeć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mąkę, śmietankę oraz migdały. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć…

Chrupiące jabłka

Składniki: 5 kwaśnych jabłek 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki mąki ½ kostki masła 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać i pokroić plastry. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Zmieszać cukier, płatki owsiane, mąkę, masło i cynamon. Tak przygotowane składniki wyłożyć na jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni…

Pianka z migdałami

Składniki: 3 duże kwaśne jabłka 4 łyżki wody 1 łyżka cukru /do duszenia jabłek/ 1 białko łyżeczka cukru łyżka płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki, udusić z łyżką cukru i wodą. Nałożyć do żaroodpornych miseczek. Białko ubić na sztywną pianę, posypać łyżeczką cukru, posypać płatkami migdałowymi i zapiec.

Udka z bakaliami pachnące cynamonem

Składniki: 6 udek z kurczaka 15 dkg suszonych moreli 15 dkg rodzynek 10 dkg Żórawin 6 pokrojonych w talarki ząbków czosnku 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osączyć i obrać ze skóry, przekroić na pół. Natrzeć przyprawami i skropić sokiem…