Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Deser bakaliowy z dżemem morelowym

Składniki: 6 fig 6 kostek trufli w czekoladzie 6 daktyli 6 łyżek rodzynek 6 łyżek ziaren słonecznika 6 łyżek dżemu morelowego 6 łyżek orzeszków w czekoladzie bita śmietana Sposób wykonania: Bakalie, trufle i ziarna słonecznika posieka i wymieszać ze bosa po czym przełożyć do pucharków. Rozsmarować na nich dżem morelowy i przykryć całość grubą warstwą…

Dorsz duszony z bakaliami

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 3  kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 5 goździków sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na…

Potrawka z kaszy jęczmiennej

Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej 2 szklanki mleka 5 jajek ½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca ½ szklanki rodzynek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, ugotować na mleku, dodać masło i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać kaszę, opłukane rodzynki, posiekane orzechy i olejek migdałowy. Z białek ubić na sztywno…

Deser ze śliwek, jabłek i rodzynek

Składniki: 2 jabłka 1 szkl. suszonych śliwek łyżeczka rodzynek łyżeczka suszonych fig sok z cytryny łyżeczka cukru pudru kieliszek soku z jabłek bita śmietana Sposób wykonania: Bakalie ułożyć w pucharku po czym polać je sokiem jabłkowym. Następnie śliwki pokroić w paseczki i przełożyć do pucharka. Przekryć je obranymi jabłka pokrojonymi w cienkie plasterki. Skropić je…