Składniki:
- 5 dkg drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 8 dkg masła
- 4 dkg rodzynek
- skórka pomarańczowa
- 60 dkg mąki
Składniki: 250 g białego sera trzykrotnie zmielonego 150 g masła 200 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy ½ szkl. jogurtu naturalnego masło bułka tarta ½ szkl. mocnej kawy kieliszek rumu kilka kropli aromatu rumowego 4 łyżki cukru Sposób wykonania:…
Składniki: 5 szkl. mąki krupczatki 12 łyżek masła 1 szkl. cukru ½ szkl mleka 50 g drożdży 3 jajka 1 szkl. rodzynek sól Sposób wykonania: Do mąki dodać masło oraz cukier i całość dokładnie wymieszać. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i przelać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy…
Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…