Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka serowa z ponczem

Składniki:

  • 250 g białego sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • masło
  • bułka tarta
  • ½ szkl. mocnej kawy
  • kieliszek rumu
  • kilka  kropli aromatu rumowego
  • 4 łyżki cukru

    Sposób wykonania:

    1. Masło z dodatkiem cukru zmiksować na pianę, po czym dodać jeszcze jajka.
      Następnie nie przerywając ucierania dodać ser i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy.
      Pod koniec dodać jeszcze tyle jogurtu aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany.
      Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  180 stopni i piec około 40 minut.
      W między czasie kawę wymieszać z rumem i doprowadzić całość do smaku cukrem.
      Powstałym ponczem nasączyć babkę po upieczeniu i odstawić na kilka godzin aby nasiąkła.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *