Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- czubata łyżeczka liściastej herbaty
- ½ skzl. rodzynków
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło
- ½ szkl. cukru pudru
- ¼ szkl. soku z cytryny
- cukier cynamonowy
Sposób wykonania:
- Herbatę zaparzyć w szklance z wrzątkiem po czym ja przecedzić o odstawić aby ostygła.
W między czasie masło zmiksować z dodatkiem cukru.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia oraz rodzynki.
Na koniec wlać napar herbaciany wymieszany z sodą oczyszczoną.
Powstałe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
W między czasie cukier puder ucierać dolewając w trakcie sok z cytryny aż powstanie gęsty lukier, polać nim babkę po upieczeniu oraz posypać jeszcze cukrem cynamonowym.