Składniki: 6 łyżek masła 1 ½ szkl. cukru 1 cytryny 6-8 gorzkich migdałów 4 jajka 1 szkl. mleka 2 ½ szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody ½ łyżki masła tarta bułka Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodać szklankę mleka, mąkę oraz zmielone migdały. Całość…
Tag: babki
Ciasta
Śmietanowa baba
by Adela Rudnicka • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek rozpuszczonego masła 8 jajek 1/3 szkl. cukru ¾ szkl. śmietany 25 g drożdży 6 gorzkich migdałów 2 szkl. mąki ¼ szkl. wody szczypta soli Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości, wówczas dodać śmietanę, żółtka, cukier, zmielone migdały oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Nie przerywając mieszania dodać jeszcze mąkę oraz szczyptę soli. Na…
Babki
Piwna babka
by Dominika Łukasik • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 25 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki rodzynek 50 dag mąki 1 duże op. proszku do pieczenia 25 dag masła 200 ml jasnego piwa tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie białka ubić na sztywną pianę po czym połączyć ja z mąką, proszkiem…
Ciasta czekoladowe
Baba czekoladowo-waniliowa
by Natalia Markowska • • 0 Comments
Składniki: 30 jajek 3 szkl. cukru ¾ szkl. zmielonych sucharów żytnich 1 laska zmielonej przesianej wanilii 400 g startej czekolady 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Całe jajka utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo suchary oraz zmieloną wanilię. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wówczas dodać startą czekoladę oraz białka ubite…
Ciasta
Śmieżna baba
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 8 białek 8 łyżeczek maki ziemniaczanej ½ szkl. cukru łyżka zmielonej wanilii masło Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej mąkę, cukier oraz zmieloną wanilię. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę.