Składniki:
- 6 łyżek masła
- 1 ½ szkl. cukru
- 1 cytryny
- 6-8 gorzkich migdałów
- 4 jajka
- 1 szkl. mleka
- 2 ½ szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- ½ łyżki masła
- tarta bułka
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny.
Następnie dodać szklankę mleka, mąkę oraz zmielone migdały.
Całość dokładnie utrzeć.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, 2 łyżki proszku do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Delikatnie połączyć i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Ciasto powinno sięgać do ¾ objętości formy.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut.