Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: awokado

Chłodnik truskawkowy z avocado

Składniki: 2 szklanki przekrojonych na połowę truskawek 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 2 szklanki słodkiego czerwonego wina 2 pokrojone w kostkę avocado Sposób przyrządzenia: Odłożyć kilka połówek truskawek. Avocado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odłożyć. Pozostałe składniki doprowadzić w rondlu do wrzenia, dodać szklankę wody, gotować około 15…

Omlet z avocado

Składniki: 8 jajek 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 awokado, obrany i pokrojony w kostkę 2 łyżki  masła 12 plastrów bekonu obsmażonego na chrupko pokruszony serek śmietankowy (nieobowiązkowy) pomidory (nieobowiązkowy) Sposób przyrządzenia: W miseczce, używając widelca, wymieszać jajka, śmietanę, sól, pieprz i avocado. Na patelni rozgrzać masło, wlać mieszankę jajek z…

Sałatka Trzy Smaki

Składniki: 1/2 awokado na osobę 1 pomidor na osobę 3-4 plastrów sera mozzarella (włoski) świeża bazylia 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestkę, pokroić w podłużne plastry. Pomidora pokroić w plastry. Ser, awokado i pomidory ułożyć na talerzu, skropić oliwą zmieszaną z octem,…

Owoce egzotyczne w kuchni – Avocado

Smaczliwka, awokado – wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc smaczliwki nazywany jest gruszką awokado. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi. Od momentu wykształcenia się zalążni do dojrzałości może upłynąć nawet 13 miesięcy, jednak przeciętnie trwa to 6-8 miesięcy. Owoc jest kształtu gruszkowatego o zielonej skórze, są jednak owoce kształtu okrągłego czy jajowatego. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.
Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu. Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.
Osoby zainteresowane hodowlą awokado z pestki polecam: http://mirrors.sinuspl.net/www.kuchnia.3miasto.pl/6899.htm

Sałatka z indyka i avocado z serowym dresingiem

Sałatka: 1 duża główka sałaty rzymskiej pokrojona w paseczki 10 dkg bekonu, usmażony i pokrojony drobno 2 dojrzałe avocado obrane pokrojone w plastry 2 pomidory, pokrojone w kostkę 4 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w kostkę 2 szklanki pokrojonego w kostkę gotowanego mięsa indyka lub kurczaka Dresing: 1 szklanka dobrej maślanki ¼ szklanki…