Składniki:
- 700g aroni
- 300 g żurawin
- 500 g cukru
Smak lata w zimę, idealna do naleśników i racuszków a jaka zdrowa. Ja odlewam z tej konfitury jeszcze tak litr soku do butelki i mam na zimowe wieczory do herbatki. Składniki: • owoce aronii 1 kg • woda 1/2 litra • cukier 1 kg Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii przebrać, umyć. Obgotować 5 minut, odcedzić.…
Składniki: 1,2 kg aronii 200 szt. liści z wiśni 2 l wody 2 kg cukru laska wanilii do smaku 1 ziarno kardamonu 40g kwasku cytrynowego ½ l spirytusu, ¼ l wódki Sposób przyrządzenia: Umyć aronię i liście z wiśni. Liście położyć na dnie garnka na to wsypać aronię, dodać laskę wanilii i rozgnieciony kardamon, zalać…
Składniki: 1 kg aronii 0,5 kg cukru 1 litr wódki ½ litra spirytusu 1 laska wanilii 3 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier, odstawić na kilka dni. Po tym okresie zalać spirytusem i wódką. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i kardamon. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając…
Składniki: 1,2kg aroni 400 liści z wiśni 1 litry wody 5dkg kwasku cytrynowego 2kg cukru 1 litr spirytusu Sposób przyrządzenia: Aronie z liśćmi zalać wodą i gotować 15 minut, następnie odcedzić i do uzyskanego gorącego soku dodać kwasek, cukier i wymieszać, poczekać aż wystygnie i do zimnego dolać spirtytus, po czym można nalewać do butelek.