Składniki: 15 pędów estragonu o dł około 15 cm 4 goździki otarta skórka z jednej cytryny 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju wymieszać wszystkie składniki, zalać octem winnym, zamknąć i odstawić w miejsce o temp pokojowej na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakręcić. Doskonały dodatek…
Tag: aromatyzowany
Listy
Ocet rozmarynem i estragonem pachnący Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 6-7 pędów estragonu 5-6 gałązek rozmarynu 1 łyżka ziarnistego pieprzu 4-5 łyżek ziarenek gorczycy 4-5 pikantnych papryczek 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Zioła, przyprawy i papryczki rozdrobnić, zalać octem winnym i przełożyć do wyparzonej butelki, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni raz po raz potrząsać butelką. Po tym czasie przefiltrować, przelać do…
Listy
Ocet z ziołami o aromacie goździka Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki posiekanych świeżych ziół /mięta, estragon, lubczyk, majeranek / ½ szklanki posiekanego szczypiorku 1 listek laurowy 5-6 szt goździków 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoiku umieścić wszystkie składniki, zalać octem winnym i odstawić na 7-8 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek.…
Listy
Ocet z cebulką Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 średnia cebula 1 litr octu winnego 2 małe listki laurowe Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać octem winnym, dodać listki laurowe. Zamknąć szczelnie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do wyparzonych małych butelek 0,25 litra. Odstawić w ciemne…
Listy
Oliwa z dodatkiem orzechów włoskich Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: około 15 -17 zielonych orzechów włoskich/ zebranych w lipcu/ ½ szklanki ziaren sezamowych ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzech y umyć, osuszyć i grubo pokroić. Ziarna sezamowe rozgnieść w moździerzu. Wszystko przełożyć do wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek. Odstawić na około 1 miesiąc, w suche, chłodne i ciemne miejsce. Po…