Składniki: 10 kostek arbuza ¼ szkl. posiekanej czerwonej cebuli 5 oliwek 1łyżka oliwy z oliwek ½ szkl. pokruszonego sera feta 10 małych liści mięty Sposób wykonania:W każdej kostce arbuza wydrążyć wgłębienie.Następnie posiekaną cebulę wymieszać z oliwą i drobno posiekanymi oliwkami.Do wgłębień włożyć nasz farsz do połowy otworów.Wypełnić je serem feta i udekorować listkiem mięty. Przepis…
Tag: arbuz
Desery
Summer arbuz
by Ewelina B • • 0 Comments
To przepis inspirowany przez Nigelli Lawson – jest rewelacyjny
Składniki:
• sok z limonki 1 owoc
• maliny
• arbuz
Sposób przyrządzenia:
W sumie to nie wiem ile z każdego owocu ja za każdym, razem robię jak chcę. Miksujemy w mikserze i dolewamy sok z limetki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Sałatki
Sałatka z arbuza z czosnkiem
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • arbuz 1/2 kg • seler ze słoika (paseczki) 1/2 słoika • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki • sól i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Z arbuza wydłubujemy pestki i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Dodajemy seler – ze słoika, czosnek, sól i cukier – ja po kilku razach już wiedziałam ile czego…
Koktaile
Daiquri arbuzowe
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki:• arbuz osiem kostek o boku 2 cm• bacardi carta blanka 50 ml• sok z limonki 1/2 owocu• cukier puder 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Kostki arbuzowe bez pestek zamrażamy. Wrzucamy do blendera razem z rumem i sokiem z limonki. Miksujemy. Wlewamy do kieliszka i ozdabiamy limonką oraz mieszadełkiem.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Desery
Procentowy arbuz :)
by Ewelina B • • 0 Comments
To bardzo zdradziecki owoc – jak to napisała moja koleżanka trzeba uważać na jego ukrytą moc.
Składniki:
• cały bardzo dojrzały owoc
• wódka 200-250 ml
Sposób przyrządzenia:
Najpierw ustawiamy arbuza tak aby był stabilny-chodzi o to aby się nie turlał tylko stał w miejscu. W arbuzie wycinamy małym nożykiem dziurę o średnicy takiej jaka ma butelka (otwór butelki) i głębokości około 4 cm.
Wtykamy w ten otwór butelkę odwróconą z wódka (ilość zależna od mocy jaką chcemy osiągnąć) i czekamy aż cała się przeleje do arbuza. Następnie zatykamy wyciętym korkiem i wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem kroimy w kawałki i … Na zdrowie 🙂
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa