Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: arbuz

Sałatka owocowa Kingi

Składniki: 25 dkg winogronu 2 kiwi 2 soczyste miękkie gruszki 20 dkg miąższu arbuza 1 łyżka soku cytrynowego 1 szklanka kremowego jogurtu cukier waniliowy, cynamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wiinnegrona przekroić na połowę, ewentualnie usunąć pestki. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłużnie na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać ze skóry,…

Przekąska z arbuza i sera feta

Składniki: ½ arbuza ser feta listki mięty Sposób przyrządzenia: Arbuza pokroić w plastry, usunąć pestki, pociąć w nieduże sześciany. Małą łyżeczką deserową w każdym kawałku arbuza wykonać wgłębienie które wypełniamy serem feta. Tak przygotowaną przekąskę układamy na półmisku i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy listkami mięty i wbijamy weń wykałaczkę.

Arbuz z grilla

Składniki: arbuz pokrojony w plastry (ok. 1,5` kg) sok z 2 cytryn 2 łyżki miodu 2 łyżeczki wody szczypta otartej skórki z cytryny sól, pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Arbuza wraz ze skórą pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. Pozostałe składniki wymieszać i używając pędzelka posmarować nimi plastry arbuza. Piec na mocno…

Sałatka z arbuza i pomidorów

Składniki: 75 dkg pokrojonego w grubą kostkę miąższu arbuza ( ok. 2x2cm) 75 dkg  pokrojonych podobnie jak arbuz pomidorów 1 czerwona, pokrojona cebula 3 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ½ szklanki oliwy pieprz do smaku ¼ szklanki czerwonego octu winnego Sposób przyrządzenia: Cukier i sól wymieszać z octem, dodać oliwę, zmiksować. W salaterce wymieszać cebulę,…