Składniki: 1 ananas 2 kwaśne jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru garść rodzynków 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i odstawić. W między czasie jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Następnie ananasa pokroić w kostkę a czosnek…
Tag: ananas
Listy
Konfitury ananasowe
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ananasa ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić w kostkę. Następnie ½ kg cukru zalać szklanka wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć do niego kawałki ananasa. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia ponownie…
Listy
Owocowe szaszłyki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ ananasa 1 owoc mango 10 dkg truskawek 1 puszka mandarynek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Mango umyć przekroić na pół, usunąć pestkę, owoc obrać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać , osączyć na sicie i przekroić na połówki. Mandarynki osączyć z zalewy. Owoce na przemian nabijać na…
Listy
Kotlety mielone z dziczyzny
by Dominika Tkaczyk • • 0 Comments
Składniki:
-
- 50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny
- 1 zmiksowane jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Listy
Mortadela z serem i ananasem pieczona
by Kinga Walusiak • • 0 Comments
Składniki: 5 plastrów dobrej mortadeli o grubości 5 mm 5 krążków świeżego lub konserwowanego ananasa 5 plastrów sera ementaler 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej plastry mortadeli, smażyć do chwili aż kiełbasa przybierze kształt miseczki. Do każdej z miseczek włożyć plaster sera i krążek ananasa. Patelnię przykryć, smażyć…