Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ananas

Chutney ananasowy

Składniki: 1 ananas 2 kwaśne jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru garść rodzynków 1 szkl octu winnego 1 szkl cukru sól pieprz   Sposób wykonania: Rodzynki zalać wodą i odstawić. W między czasie jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Następnie ananasa pokroić w kostkę a czosnek…

Konfitury ananasowe

Składniki: 1 kg ananasa ½ kg cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Obranego ananasa pokroić w kostkę. Następnie ½ kg cukru zalać szklanka wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć  do niego kawałki ananasa. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na całą noc. Następnego dnia ponownie…

Owocowe szaszłyki Iwony

Składniki: ½ ananasa 1 owoc mango 10 dkg truskawek 1 puszka mandarynek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Mango umyć przekroić  na pół, usunąć pestkę, owoc obrać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać , osączyć na sicie i przekroić na połówki. Mandarynki osączyć  z zalewy. Owoce na przemian nabijać na…

Kotlety mielone z dziczyzny

Składniki:

    • 50 dkg mieszanego, mielonego mięsa z dzika, jelenia, sarny
    • 1 zmiksowane jajko
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
    • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
    • 1 zielona papryka, oczyszczona pokrojona w paseczki
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sól, pieprz

Mortadela z serem i ananasem pieczona

Składniki: 5 plastrów dobrej mortadeli o grubości 5 mm 5 krążków świeżego lub konserwowanego ananasa 5 plastrów sera ementaler 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej plastry mortadeli, smażyć do chwili aż kiełbasa przybierze kształt miseczki. Do każdej z miseczek włożyć plaster sera i krążek ananasa. Patelnię przykryć, smażyć…