Składniki: ½ ananasa 3 łyżki ciemnego rumu 1 łyżka brązowego cukru 1 szkl. polewy ¼ szkl. wiórków kokosowych Sposób wykonania: Ananasa obrać i pokroić w plastry, które smarujemy rumem z obu stron i posypujemy cukrem. Kładziemy ananasa na rozgrzanym ruszcie posmarowanym tłuszczem pod przykryciem około 10 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Tag: ananas
Przekąski
Koreczki z krewetek i ananasa
by Dawid Ozimek • • 0 Comments
Składniki: 35 dag gotowanych krewetek puszka ananasa 2 szkl. liści szpinaku 16 szpilek 1-2 łyżki sosu teriyaki pieprz Sposób wykonania: Na każdym liści szpinaku ułożyć krewetkę oraz kawałek ananasa. Zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Koreczki ułożyć, spryskać sosem i posypać pieprzem.
Wódka
Poncz z ananasem
by Robert Guzowski • • 0 Comments
Składniki: 750 ml białego wina 100 ml rumu 1 puszka ananasa 1 cytryna 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilii Sposób wykonania: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok a ananasa pokroić w kostkę. Następnie wino wymieszać z rumem oraz sokiem ananasowym, dodać jeszcze wanilię, cukier oraz skórkę z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu pod…
Cielęcina
Cielęcina w sosie jabłkowo ananasowym
by Wanda Oleksiak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pokrojonej w plastry cielęciny 30 dkg pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego ½ szklanki soku jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego 1 obrana marchew utarta na grubej tarce 1 oczyszczona, pokrojona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w kotkę, obrumienić na maśle. Pokrojonego ananasa wymieszać z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. W rondlu wymieszać wszystkie…
Ananas
Krążki ananasa w wiórkach kokosowych
by Dawid Maciaszek • • 0 Comments
Składniki: 20 krążków ze świeżego lub konserwowego ananasa 1 szklanka wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Wiórka kokosowe lekko wyprażyć na suchej patelni. Krążki ananasa obtoczyć w wyprażonych wiórkach, odkładać na kuchenny papierowy ręcznik, pozwolić aby sok lub zalewa wyschły, a wiórka przywarły do krążków owocu.